h

SP Stadskanaal: miljoenenprojecten opnieuw onder de loep

8 september 2012

SP Stadskanaal: miljoenenprojecten opnieuw onder de loep

Als het aan de SP in Stadskanaal ligt, worden alle miljoenen verslindende projecten opnieuw bekeken.
“Het kan niet zo zijn, dat er miljoenen worden uitgegeven aan ambitieuze projecten, terwijl er flinke bezuinigingen aankomen”, aldus de lijsttrekker van de SP, Paul Hekking.


Dit betekent niet, dat alles stil moet komen te liggen, maar sommige projecten kunnen beter worden uitgesteld tot financieel betere tijden, zoals de vlakke vloer zaal in het Geert Teis theater. Andere projecten kunnen wellicht anders en goedkoper worden uitgevoerd.
Ook ziet de SP het miniatuur- en recreatiepark op de daarvoor bestemde plek achter de Hoofdkade niet zitten.
Paul Hekking: “De gemeente spreekt steeds van het miniatuur- en recreatiepark alsof dat één geheel zou zijn, maar het miniatuurpark was allang aangekocht, toen de ondernemer Toine Verhoeven in beeld kwam, die het miniatuurpark wel op wilde nemen in zijn recreatiepark, mits de voorwaarden voor hem gunstig zouden zijn. Hij krijgt de grond nu voor een schijntje en de gemeente neemt de infrastructuur voor haar rekening. Als het recreatiepark “niet loopt” kan de ondernemer de grond na een tijdje weer met flinke winst verkopen. Daar hebben de inwoners van de gemeente Stadskanaal dan flink aan meebetaald. De SP is er in dit geval voorstander van de grond te verpachten. En veel werkgelegenheid levert het ook al niet op.”
Omdat de gemeente ook het bezoek aan de STAR wil stimuleren, is voor de plek vlak achter de STAR gekozen. De buurtbewoners zijn hier natuurlijk niet blij mee. Als echter alleen het miniatuurpark daar komt, heeft men er geen moeite mee. Er zijn genoeg plekken in Stadskanaal, waar zo’n recreatiepark veel minder overlast zou veroorzaken. Dat de nu gekozen plek de enige juiste is, omdat de bezoekers dichtbij het centrum zouden willen zitten, vindt Paul Hekking een drogreden:
“Stadskanaal is Amsterdam niet! Je zit hier vanuit elke plek in Stadskanaal binnen 10 minuten met de auto in het centrum. En bezoekers komen hier allemaal per auto naartoe, dus waar hebben we het over.”
Zijn dit dan de bezuinigingen van De SP?
Paul Hekking: “Nee, maar door minder geld aan deze projecten uit te geven, kunnen we de eerste klap van de bezuinigingen even opvangen. Daarna moeten we natuurlijk echt gaan bezuinigen.”
Voor de SP staat in elk geval vast, dat er niet bezuinigd mag worden op de zorg en sociale voorzieningen.
Paul Hekking:”Als er bezuinigd moet worden, wil de SP dat vooral doen door minder gebruik te maken van adviesbureaus, consultants e.d., de zogenaamde “externen”. Uit onderzoek van de landelijke SP blijkt, dat gemiddeld 10 à 15% van de gemeentelijke begroting hieraan wordt uitgegeven. Dat zijn dus miljoenen per jaar! Door die wat minder gemakkelijk in te schakelen kan heel wat bespaard worden.
Het ambtenarenapparaat moet ook eens goed worden doorgelicht. Door efficiënter te werken en goed gebruik te maken van de kwaliteit die bij de ambtenaren aanwezig is, kan ook geld bespaard worden.”
Kortom: wat de SP betreft gaan sommige projecten voorlopig in de ijskast, andere worden goedkoper uitgevoerd, het recreatiepark komt op een andere plek en externe bureaus worden alleen nog ingeschakeld, als zeer specialistische kennis vereist is.

U bent hier