h

Machteld over HH1

4 november 2014

Machteld over HH1

De verhalen van de insprekers tijdens de raadsvergadering van 3 november 2014 geven duidelijk aan dat de thuiszorgmedewerkers niet alleen maar schoonmakers zijn; zij zijn vaak nog de enige schakel tussen cliënt en samenleving. Deze  verhalen alleen zouden eigenlijk voldoende moeten zijn om de raad en het college van Stadskanaal te doen besluiten om de huishoudelijke hulp (HH1) niet te stoppen.

In de huidige WMO staat dat de gemeente compensatieplicht hebben. Dat betekent onder andere dat inwoners die hun huishouden (deels) niet zelf kunnen uitvoeren, geholpen moeten worden door de gemeente. Het college beroept zich op het besluit van de regering om de huishoudelijke hulp te stoppen.
Maar in de nieuwe WMO van 2015 staat duidelijk dat de gemeente maatwerk moet leveren.
Beide formuleringen wijzen op zelfredzaamheid. Lukt het je niet om je huishouden zelf op orde te kunnen houden, dan ben je dus niet zelfredzaam. Het is dan aan de gemeente om hulp op maat te bieden.
In die zin verandert er voor de gemeente niets op dit gebied.

De gemeente maakte dan ook blunder op blunder.
Eerst ging er een brief naar de cliënten waar in stonddat de huishoudelijk hulp stopt. Terwijl de raad hier nog een besluit over moest nemen.
En vervolgens viel er een uitgebreide folder over een wasservice -in een gemeente-envelop!- op de deurmat bij deze zelfde cliënten. De prijzen in deze folder rezen de pan uit met 12 euro 50 voor een wasje van 4 kg.

De verbazing en paniek onder de cliënten maar ook de thuiszorgmedewerkers stijgt. Het is dan ook jammer dat de vragen van de Participatieraad niet beantwoord zijn. Er staat namelijk duidelijk te lezen dat 65% van de huidige cliënten niet in staat is zelf hulp in te kopen.
Een minimum berekening van de kosten voor cliënten geeft al gauw een kostenpost van rond de 75 euro per week, uitgaande van 2 wasjes en 2 uur hulp.
Wie kan dit opbrengen?

Hoe is het voor ons uit te leggen, dat de zorgverzekeraars bijna 10 miljard in kas hebben en wij overgaan tot afschaffing van huishoudelijke hulp?!

Het standpunt van de SP mag dan ook duidelijk zijn.
Het mag niet en het kan niet dat de gemeente Stadskanaal zijn inwoners die zorg nodig hebben in de kou laat staan.
Zorg is een basisbehoefte.
Zorg is ván iedereen en uiteindelijk vóór iedereen die het nodig heeft.

De raadsleden en het college hadden de verhalen van de insprekers goed tot zich door moeten laten dringen, want het kan hun ook overkomen.
Hebben zij al bedacht hoe zij straks naast het raadswerk, hun baan en hun eigen gezin ook nog gaan schoonmaken als mantelzorger bij familie, vrienden of buren?
En wie gaat deze zorg verlenen als zij zelf ziek zijn, of een paar weken op vakantie?
Mantelzorg is een aanvulling op de zorg maar nooit een oplossing voor de bezuinigingen in de zorg!

De gemeente moet het doen met minder geld er zal dus bezuinigd moeten worden.
Bezuinigen op hulp is echter een slechte optie. De inwoners van Stadskanaal mogen niet de dupe worden.
Als SP zeggen wij: ga de verspilling in de zorg tegen! De topsalarissen, de vertrekpremies, de marktwerking die de zorg onnodig duur maken. Door gebruik te maken van thuiszorgmedewerkers tijdens een herindicerend gesprek kan voorkomen worden dat mensen te veel of juist te weinig uren zorg krijgen. Ook hier is bezuinigen mogelijk.

De solidariteit die de inwoners van Stadskanaal samen met de SP hebben getoond tijdens de Lawaai-actie voorafgaand aan de raadsvergadering van 3 november was overweldigend.
Het was fijn geweest wanneer college en raad die avond hadden laten zien dat zij, net als andere gemeenten waar ze de HH1 wél in stand houden, solidair zijn met hun inwonders. In plaats daarvan hebben zij ervoor gekozen de inwoners in de kou te laten staan, en de thuiszorgmedewerkers hun banen te laten verliezen.

Hiermee hebben ze gezegd dat mensen geen zorg nodig hebben, en thuiszorgmedewerkers geen baan.
Ze hebben zich verscholen achter het beleid van dit kabinet.
 

Bovenstaande is een bewerking van de toespraak van SP-raadslid Machteld Luijken tijdens de behandeling van de HH1, op de raadsvergadering van maandag 3 november 2014.

Reacties

Enorm goed verwoord Mechteld.wij ( mijn vrouw en ik ) staan volledig achter je woorden. Blijf strijden voor een rechtvaardige maatschappij.

Waaronder 2 christelijke partijen nota bene! De lessen van Jezus Christus worden eenvoudig genegeerd. De duivel regeert! Laten we ook even niet vergeten dat deze besluitvormers leven op ONZE kosten. Stadskanaal is de gemeente waar we ons diep voor moeten schamen!

Ben het helemaal met U eens., Machteld
had ook net als U het gevoel dat de Raad en speciaal het college, doof was voor alle verhalen van de insprekers en heel star bij hun standpunt bleven, er werd
amper op de vragen ingegaan, de uitleg van de wethouder was zo snel en dominant, waardoor zelfs de
vragenstellers overdonderd werden, naar mijn gevoel.
ik was er helemaal door van slag, men heeft niet door wat dit nu al uitwerkt op de gezondheid van de cliënten.

wat goed dat er tegen het besluit wordt ingegaan. het is toch niet normaal hoe deze mensen die het zo hard nodig hebben op alle manieren gepakt worden. En dan ook nog doen of het volkomen normaal is als je niet mer in of buiten huis met een rollator kan of mag lopen je wel gewoon alles in huis moet kunnen doen . hulp inschakelen ? waar moeten ze dat van betalen ze zijn al zoveel gekort. en dan moeten ze de was ook nog betalen om die schoon te krijgen. ach laat die mensen maar wordt er gedacht behalve als de hoge heren het zelf nodig hebben .... maar ja die kunnen het wel betalen

Reactie toevoegen

U bent hier