h

SP pleit voor referendum bij herindelingsdebat

30 maart 2015

SP pleit voor referendum bij herindelingsdebat

Maandag 30 maart heeft de SP tijdens een extra raadsvergadering over de gemeentelijke herindeling gepleit voor een referendum. Hierin wil de partij aan de inwoners vragen of en zo ja, hoe ze willen herindelen.

Burgemeester Galama vond een referendum nog niet van toepassing. Ze vroeg zich af wat we de kiezers voor keuze moesten voorschotelen: door met alleen Stadskanaal, door met Veendam en Pekela, of blijven inzetten op de supergemeente met Veedam, Pekela, Bellingwedde en Vlagtwedde?

Dat lijkt de SP precies de vraag die aan de burger gesteld kan worden.

Alle andere partijen willen in principe wel samengaan met Pekela, Veendam, Bellingwedde en Vlagtwedde, maar willen een beslissing van de Provinciale Staten over de grootte van de beoogde gemeente (Bellingwedde en Vlagtwedde hebben aangegeven samen verder te willen, maar daar zijn de andere gemeenten het niet mee eens) afwachten.

De herindeling van gemeenten is al een aantal jaren een item op de agenda. Het idee is dat de huidige gemeenten te klein zijn om goed bestuur te kunnen leveren. Inmiddels zijn naburige gemeenten al met een intensieve samenwerking bezig, maar dit is voor een aantal bestuurders niet voldoende. Burgemeester Galama zei maandag dat er teveel samenwerkingsverbanden zijn, en dat het zo één grote bestuurlijke spaghetti wordt.

De SP is van mening dat een gedwongen herindeling een slechte zaak is, en dat de bevolking hierbij gehoord en gekend moet worden.

Reactie toevoegen

U bent hier