h

Westerschool sluiting?

10 juli 2017

Westerschool sluiting?

Foto: SP

Op 13 April 2017 kondigt de Opron aan dat de Westerschool uit Stadskanaal Noord moet sluiten. De ouders zijn op zijn zachts gezegd verbijsterd en pikken dit besluit niet, de impact van dit besluit heeft invloed op het hele sociale leven van de inwoners. Niet alleen de kinderen op school maar ook het verwijden van het gymlokaal dat door meerdere sportverenigingen en de peuterspeelzaal zullen verdwijnen.

Voor de SP een goede reden om in actie te komen en bij de ouders te gaan informeren wat er precies was gebeurd. Na een goed overleg met de directeur van de Westerschool en daarna een bijeenkomst met de ouders was het duidelijk voor ons, hier moeten we iets aandoen. Dus besloot SP Stadskanaal de ouders te steunen in hun strijd tegen de sluiting van de Westerschool.

De vele wisselingen van leraren en directeuren eisen hun tol. Het onderwijsniveau gaat achteruit en de Westerschool krijgt een teleurstellende beoordeling van de schoolinspectie namelijk het predicaat zwak. De ouders en de Opron gaan om de tafel, wettelijk moet de Opron die verantwoordelijk is voor het onderwijsniveau een twee jarig plan maken om het niveau weer op peil te krijgen.

Op 2 juni 2016 wordt er een plan van aanpak gemaakt om de Westerschool weer op de rails te krijgen. Na de grote vakantie in september van 2016 gaat het plan van start, en de resultaten worden langzaam beter. Het besluit van de Opron om in april dit jaar de stekker eruit te trekken is dan ook onbegrijpelijk niet alleen voor de ouders maar ook voor de meerderheid van de raad. De Opron wil de school namelijk al dit jaar sluiten en geeft de raad daardoor geen kans om over de situatie na te denken en eventueel te besluiten om de school over te nemen, hier staat wettelijk een jaar voor.

De SP laat het er niet bij zitten en gaan samen met de ouders van de Westerschool op 5 juli 2017 voor het gebouw van de Opron te Veendam actievoeren. Daar aangekomen worden twee mensen uitgenodigd voor een gesprek met de manager van de Opron. Dit worden Heidi Schildmeijer namens de ouders en Machteld Luijken namens de SP. Het gesprek draait op niets uit al geeft de Opron wel toe dat zij zich niet aan de wettelijke procedure hebben gehouden, de Opron blijft bij het standpunt dat de school moet sluiten.

Onze laatste troef is de raadsvergadering van 10 juli 2017. De PvdA heeft met steun van de meerderheid in de raad een brief op laten stellen met het verzoek om de raad het wettelijke jaar van bedenktijd te geven. Het democratische besluit van de raad zorgde er zo voor dat de Westerschool nog minstens een jaar open mocht blijven.

De ouders krijgen nu de kans om te kijken wat zij kunnen doen om hun school te behouden. SP Stadskanaal zal des gevraagd de school blijven steunen.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier