h

Officiële start van de aanpak verkeersplan Centrum Stadskanaal

25 april 2019

Officiële start van de aanpak verkeersplan Centrum Stadskanaal

Foto: Anton Reinders / Anton Reinders

Vanmiddag is het startsein gegeven voor de eerste fase in de aanpak verkeersplan Centrum Stadskanaal. Het starten van de eerste fase is verricht door wethouder Goziena Brongers. Eindelijk het einde van die rare 'viertondes'in Stadskanaal.

Wethouder Brongers gaf het startsein voor de uitvoering van de eerste fase van het verkeersplan door het neerhalen van de bewegwijzering mast op de viertonde Aziëlaan/Continentenlaan/Esperantolaan. “Met de uitvoering van dit plan kunnen we ervoor zorgen dat het centrum op een veilige manier beter bereikbaar is voor automobilisten, fietsers en voetgangers.”

 

Bron: Regio events video Ronny

 

Plan in vier fasen

 

Het verkeersplan wordt in vier fasen uitgevoerd om het centrum tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk toegankelijk te houden. In de eerste fase wordt de huidige viertonde vervangen door een voorrangsrotonde met gescheiden rijbanen voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers. Langs de Esperantolaan komt aan beide zijden een fietspad. Aannemer Avitec Infra & Milieu NV uit Nieuw Buinen (voorheen Hoonstra) begint maandag 29 april met de werkzaamheden. De verwachting is dat de werkzaamheden van fase 1 medio juni 2019 zijn afgerond waarna wordt gestart met fase 2. In deze fase wordt het kruispunt Europalaan/Continentenlaan omgebouwd naar een voorrangsrotonde met gescheiden rijbanen voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers. Daarna volgen nog het kruispunt bij het busstation en het kruispunt bij het politiebureau.

 

Einde viertondes

 

Na voltooiing van het verkeersplan zullen alle viertondes vervangen zijn door rotondes en verkeerspleinen. Op de ‘viertondes’ was vanaf het begin veel kritiek. Een viertonde is een vierkante rotonde waar rechts voorrang heeft. Het leidde tot opstoppingen, en het was voor buitenstaanders vaak niet duidelijk wie er nou voorrang had. Na de voltooiing van het verkeersplan komt er na meer dan zestien jaar dus een einde aan het ‘viertonde’ tijdperk.

 

Blij met het verkeersplan

 

De gemeenteraad heeft 17 december vorig jaar extra krediet beschikbaar gesteld voor de aanpassing van de 4 kruispunten. SP Stadskanaal is blij met het verkeersplan. Fractievoorzitter Machteld Luijken: “Het draagt bij aan een goede en veilige doorstroming van al het verkeer van en naar het centrum van Stadskanaal, doordat de fiets- en voetpaden vrijliggend zijn is het vooral ook veilig voor alle inwoners en bezoekers van het centrum.”

 

 

 

 
 

Reactie toevoegen

U bent hier